Yahoo! ten gronde gebracht door Belgisch gerecht?

Belgie, het land blijft me steeds verbazen…

Nu heeft een rechter uit Dendermonde Yahoo! veroordeelt tot een boete van 55.000 euro en tevens enkele dwangsommen uitgesproken als de eisen van de rechter niet worden ingewilligd.

Waarom een veroordeling?
Yahoo! zou geen medewerking hebben verleend in een proces tegen cybercriminelen. Meer precies, Yahoo! heeft niet de gewenste privacy gegevens verleend aan het gerecht.
Dat zal allicht gaan omtrent de personen achter e-mailadressen.

Reactie Yahoo!
Yahoo! gaat in beroep tegen de uitspraak. Yahoo! heeft immers geen enkele bedrijfsactiviteit in Belgie en de klanteninformatie waar achter gevraagd wordt is eveneens niet in Belgie. Erger nog, er is zelfs geen Belgische versie van hun zoekmachine(of ze moeten hem wel heel goed hebben verstopt).
Daardoor had het Belgisch gerecht een geijkte procedure moeten volgen via een vastgelegd internationaal verdrag om informatie te kunnen bekomen van een Amerikaans bedrijf.

“Yahoo! wil de Belgische overheid geen informatie onthouden. Wij hebben een wettelijke basis en beleidsbasis om in dit soort gevallen geen informatie vrij te geven tot dat de erkende internationale wettelijke procedures zijn gevolgd. Wij hebben deze zaak met de Amerikaanse regering opgenomen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
“Dit besluit kan negatieve implicaties hebben voor alle buitenlandse bedrijven. Het gaat om een wet die niet van toepassing zou moeten zijn op een bedrijf dat buiten België is gevestigd, en dat geen aanwezigheid heeft in België”, besluit een woordvoerder.

Mijn reactie
Onvoorstelbaar wat zich in Belgie allemaal afspeelt. Eerder was er al, de voor mij persoonlijk hilarische aflevering, de zaak Copiepresse.

Enfin, ik zou zeggen het moet echt niet gekker worden maar het Belgisch gerecht kennende gaan we nog vele internationale bedrijven doen struikelen over een mug die net dood is gevallen op de rug van een olifant.
🙂
Enfin, ze hebben nog eens iets om te lachen in Amerika.

 

3 Responses to “Yahoo! ten gronde gebracht door Belgisch gerecht?”


Comments are currently closed.