Rechtszaak Nederlands ondernemer versus Google

Een Nederlands ondernemer sleept Google voor de rechter omdat zijn Adwords advertenties zijn geschrapt.
Frans van Hintum van ‘De SlimmeSigaret‘ importeert tabaksvrije elektronische sigaretten en biedt die te koop aan via zijn website deSlimmeSigaret.nl. Adverteren doet hij vooral via Google Adwords en net dat Google Adwords heeft zijn campagnes geschrapt voor verdere vertoningen waardoor de man een aanzienlijk inkomensverlies heeft.

Frans van Hintum vind dit een vorm van machtsmisbruik door Google waar we hem trouwens niet geheel ongelijk in zullen geven.

Doch moet gezegd dat Google wel meerdere niches niet wil weergeven in het Adwords advertentiesysteem. Zo is er onder andere ook geen mogelijkheid om voor seks gerelateerde zaken te adverteren. Google doet dat met meerdere discutabele niches.

Nu is er volgens mij een misverstand dat de Nederlandse ondernemer niet echt heeft begrepen. Frans van Hintum redeneert dat zijn product helemaal geen tabak bevat en bijgevolg niet schadelijk is.
Maar Google Adwords redeneert volgens mij anders. Het Adwords systeem filtert op de sleutelwoorden die worden opgegeven om te adverteren. Natuurlijk speelt het geadverteerde product ook een rol maar in deze zaak gaat het volgens mij dus over de sleutelwoorden waarmee de man wil adverteren. En als die te maken hebben met tabak en roken op de ouderwetse wijze dan belandt hij dus op een blacklist waardoor zijn advertenties geschrapt worden.

Verwonderen doet me dit niet. Google’s support voor hun producten is gewoon onvoldoende. Dat is in Nederland zo maar zekers in Belgie waar men amper iemand in dienst heeft om duidelijkheid te verschaffen(tenzij dan voor de mega grote bedrijven die voor mega bedragen adverteren).
Google lijkt hier enkel te willen incasseren wat niet zo proper is als je beseft dat Google zowel op gebied van advertenties als organische zoekresultaten veruit en met met overweldigende meerderheid de marktleider is in Belgie en Nederland.

Zo was er ook al de rechtszaak van Copiepresse tegen Google. Eveneens een gevolg van gebrek aan informatieverstrekking vanuit Google.
Ook daar kwam er een rechtszaak van omdat Google gewoon niet de informatie wil/kan verstrekken die nodig is.
Als dat wel was gebeurd dan was deze zaak en die van Copiepresse nooit tot in de rechtbank gekomen.

Het zou overigens onderhands wel eens tijd worden dat Google deftig gaat investeren in onze landen. Het kan niet zijn dat je hier enkel maar de centen komt oprapen en dat je voor de rest het maar moet uitzoeken.
Ook op e-commerce beurzen en dergelijke vind je ze niet terug. Ik vind dat persoonlijk een arrogante houding voor een marktleider.

Maar soit, het is weer voer voor hun advocaten en misschien gaat men vroeg of laat toch eens beseffen dat die rechtszaken vermijdbaar zijn door meer informatie te geven.
Het doet een groot bedrijf als Google immers nooit goed als er een rechtszaak tegen hen wordt ingespannen.

 

9 Responses to “Rechtszaak Nederlands ondernemer versus Google”


 • Ik denk dat veel mensen vergeten dat Google een privéonderneming is en geen overheidsbedrijf…het zijn hun regels en we hebben geen “RECHT” om te eisen om in hun index of wat dan ook voor te komen…

   
 • Nog steeds geen voorstander om de nofollow weg te halen 🙂

   
 • Nee, ik ben geen voorstander van het weghalen van nofollow’s. 🙂
  Ook geen tegenstander maar ik zal eerst wel eens effe bekijken wat er gebeurt met de blogs die het wel hebben weg gehaald :lol

  Ik denk overigens dat Google vaak vergeet dat bijna al hun content komt van de mensen 😉
  Ze mogen blij zijn dat ze mogen indexeren en profiteren van de content van anderen.

   
 • Bij ondergetekende zijn de nofollow’s er al een tijd niet meer en ik blijf stijgen :)Dus als je mijn mening vraagt..Ik zou dan eerder een nofollow of je categorieën, etc zetten op je artikelpagina’s.

  Ik vrees dat google een andere mening heeft hierover maar het is zoals met alle grote bedrijven…probeer daar als kleine muis maar je gelijk te halen. Heb het al meerdere keren geprobeerd niet bij goolge) en het is me aan geen kanten gelukt, ook al kon ik aantonen dat hun policy of whatever op de *@|ç trekt en ik gelijk had…

  Daarom dat het verstandig is om ook andere verkeers bronnen te zoeken..Als 70% van je verkeer van “God almighty” komt en ze wippen je eruit kan je je deuren sluiten.

   
 • Dat nofollows verwijderen een positief effect kan hebben zou me niks verwonderen. Maar tja, toch even kijken of Google al dan niet gaat kunnen lachen met dat grapje.

  Zo waren er enige tijd geleden een boel internationale bloggers die dachten dat ze de richtlijnen naast zich neer konden leggen en die dan plots verwondert reageerden op hun afstraffing.
  Maar de nofollows is een twijfel geval. Er bestaan daar geen duidelijke of exacte aanwijzingen rond of ze het goedkeuren of niet.

  Er zal beslist GEEN nofollow komen op men categorien of archieven!

  Tuurlijk moet je proberen het verkeer via verscheidene kanalen binnen te halen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan als Google 95% van de organische resultaten binnen brengt.
  Er zijn natuurlijk een aantal feed abonnementen en links ed die ook verkeer meebrengen …

  Maar aangezien een blog als deze niet bedoeld was om inkomsten mee te genereren maar wel meer om af en toe eens wat testjes ed mee te doen(naast wat posten wat ik alsmaar leuker vind als de tijd er is) vind ik het best.
  Wat er ook mee gebeurt. Of Google er nu van houdt of niet.
  Zolang ik me maar wat kan uitleven!

   
 • Deze sigaret is in Belgie verboden. Dit produkt bevat nicotine, valt onder de medicijnen ? en daar hebben ze geen vergunning voor.

   
 • Geen idee maar ik denk dat de ondernemer in de eerste plaats toch aan de Nederlandse markt denkt.

  Ik begrijp ook niet goed waarom men dat in Belgie zou verbieden. Het scheelt natuurlijk wel een hoop extra inkomsten voor de staat mocht ieder op deze manier zijn portie nicotine inslaan. 🙂

   
 • Ik heb een slimme sigaret gekocht op de site van frans van hintum: http://www.deslimmesigaret.nl en ongeloofelijk maar waar, het werkt ook nog, een fantastische “gezonde” uitvinding die natuurlijk door google moet worden geaccepteerd.
  Wat een arrogantie, fantastische uitvindingen verbieden.
  Een schande.

  Hans T.

   
 • Het gaat em niet zozeer om het aangeboden product volgens mij.

  En laten we vooral niet vergeten dat de rechtszaak er nooit had gekomen mocht het niet zo een mooie promotie zijn voor de slimme sigaret.

  Marketing kent geen grenzen de dag van vandaag. Er zijn genoeg alternatieven om te promoten maar niet zulk een mooie als een rechtszaak tegen Google.

  Ik denk dat dhr Van Hintum dat ook wel beseft.

   
Comments are currently closed.