Geen Google toolbar pagerank update meer?

De Google Toolbar Pagerank heeft een legendarisch bestaan opgebouwd doorheen de jaren sinds zen invoering.
Het is 1 van de grootste hypes ooit in de webmaster wereld.
Een hele industrie vormde zich op basis van deze tool.

Maar wat als er geen Pagerank update meer is en die tool nu gaat verdwijnen?

Ontstaan Pagerank

Google’s algoritme hangt voor een groot stuk af van linken. Maar aangezien niet elke link hetzelfde is heeft men een Pagerank systeem gemaakt waarbij je meer gewicht krijgt voor de link als die staat op een belangrijke site versus een onbelangrijke site.
Google heeft destijds een tooltje gemaakt om die sterkte ofte Pagerank te tonen aan de wereld door middel van een groen streepje via hun Google Toolbar.
In tegenstelling tot de echte Interne Pagerank heeft de toolbar een puntensysteem van 0 tot 10 mee gekregen om het eenvoudig te maken.
Die Pagerank tool heeft zich met de tijd massaal verspreid over het internet, vooral in werelden waar webmasters actief zijn.

Ontsporing Pagerank

Na een tijdje heeft er zich een hele industrie gevormd rond de Google Toolbar Pagerank waarin veel geld omgaat.
Door het kopen van linken die een hoge sterkte ofte Pagerank hebben kan je namelijk je site of die van je klanten aanzienlijk versterken waardoor je betere posities bekleedde in de resultaten.
Tevens doken er allerlei truukjes op om je PR te faken.
Ondertussen heeft Google’s algoritme(of de combinatie van algoritmes) al wel wat veranderingen ondergaan met als toppers een trust systeem en latent semantic indexing waardoor het ondertussen al iets minder belangrijk is om een heel hoge sterkte ofte Pagerank te hebben. Tevens heeft men de Toolbar PR proberen af te zwakken door de data enerzijds te laten achterlopen op de huidige situatie(met tot 6 maanden oude data) en anderzijds door het hele gebeuren niet meer van de allerbetrouwbaarste data te voorzien.

Toekomst Google PR

Matt Cutts formuleerde een toevallig antwoord op de mogelijke toekomst van Google Pagerank in een discussie op Digitalpoint over hoe Matt Cutts te contacteren.

As far as the toolbar PageRank, I definitely wouldn’t expect to see it in the next few days. Probably not even in the next couple weeks, if I had to guess.

Dus de brave man verwacht niet meteen een update van de Toolbar Pagerank. Natuurlijk geloven we hem niet te snel, hij bazelt wel meer dingen waarbij het eerder de bedoeling is de mensen te doen denken dat…

Maar als we dan de afgelopen dagen en weken even bekijken, waar er toch duidelijk een teken is van een Google algoritme update of ten minste een grote data dump en enkele manuele correcties, en we koppelen die aan deze info dan…
Dan zou het wel eens kunnen dat Google definitief een einde gaat maken met Pagerank om alzo het alom wijd verspreide misbruik tegen te gaan.

Dat zou op zen minst een hele verandering zijn in de SEO industrie aangezien er velen en velen zich alsmaar erger beginnen dood staren op dat groene streepje. Al die mensen gaan compleet het noorden kwijt zijn en gaan zich een andere manier of strategie moeten zoeken om zijn/haar sites of die van klanten te promoten.

Tevens gaan al die Pagerank checker scripts compleet nutteloos worden. Tal van sites en directories gaan hun website moeten aanpassen aangezien er vele zijn die ergens in de pagina Pagerank vermelding doen van een site(via scriptjes).

Het is op zen minst eigenaardig dat Google nu al een maand over tijd is met de vorige Toolbar PR export. Normaal vond die plaats om ongeveer de 3 maanden. Dat is nu 4 maanden geleden.
Dus het zou ze wel eens menens kunnen zijn wat ik persoonlijk niet meteen had verwacht.
Maar Google verrast me wel vaker, dat is 1 van de sterke punten van deze internet gigant.
Ze blijven je verrassen, een beetje zoals Erik Zabel steeds toch weer een koers wint als je het niet verwacht.

Bij deze nemen we dus met enige voorzichtigheid afscheid van de Google Toolbar Pagerank en de bijbehorende scripts.

In memorandum Google Pagerank scripts :
Pagerank 10 clone script
Syndikut Page Rank checker
PageRank checker tool
Search Engine Report Script

 

6 Responses to “Geen Google toolbar pagerank update meer?”


 • Nog nooit Erik Zabel in combinatie met Google Pagerank in een artikel gezien :).

  Maar on topic: helemaal mee eens. Ik geef in mijn artikel over het faken van je pagerank waar je naar verwijst ook aan dat het niet handig is voor site-eigenaren dat te doen.

  Dat de Pagerank overrated was was al even duidelijk, maar dat wordt nu dus ook door Google zo neergezet.

   
 • Erik Zabel leek me heel toepasselijk.
  Eveneens aan het eind van de carriere, ontzettend veel succes gehad en zoals dit jaar toch steeds verrassend door hier en daar een ritje mee te pakken als je begint te denken dit was zen laatste… 🙂

   
 • Heb vele toespraken gezien van Eric Schmidt en 1 ding kwam altijd weer ter sprake,dat Google klant vriendelijk wil blijven en zal blijven en een ieder zo uitgebreid mogelijk hun diensten wil aanbieden.Over die Pagerank die zal NOOIT verdwijnen.Waarom niet? Heel simpel,wat denk je wat er gebeurt als Google de PR gaat stoppen? Dan begint er een ander zoekmachine ermee,en geloof me dat is het laatste wat Google wil, die pagerank komt er en zéker nog dit jaar.Oh ja kijk ook naar mijn website

  Powered by http://www.google-streaming.com

   
 • Yandex gebruikt ook een soort pagerank. Een gadget bedoel ik dan.
  Google zal niet snel stoppen met internal pagerank te gebruiken voor het berekenen van resultaten omdat dat nu eenmaal de basis is van hun zoekmachine.

  Maar het niet langer updaten van toolbar pagerank in een eerste fase en het laten verdwijnen in een latere fase lijkt me toch wel op til te zijn.

  Geen kat die er naar kraait overigens behalve mensen die links verkopen op basis van pagerank of die denken dat SEO hetzelfde is als naar een groen streepje kijken.

   
 • Google heeft het momenteel druk met het bestraffen van websites die links verkopen, met als enig doel de website van koper een hogere pagerank te geven.
  De verificatie gebeurt manueel en kan dus nog enige tijd in beslag nemen, vandaar de commentaar van Matt Cutts.
  Enkele grote websites hebben hun pagerank recent spectaculair zien dalen.

  Als de verificaties gedaan zijn zal de pagerank export gebeuren, dit is de publieke pagerank, in werkelijkheid wordt de pagerank om de paar dagen aangepast, deze aanpassing gebeurt achter de schermen en beinvloedt de serps.

   
 • “Enkele grote websites hebben hun pagerank recent spectaculair zien dalen”

  Mja hun toolbar PR maar of dat de werkelijke pagerank is weet men enkel @ google. De toolbar is een onbetrouwbaar gegeven.

  Google is overigens een volledig dynamische machine, eens de gegevens verwerkt tellen ze mee.

  Pagerank is overigens al een tijdje niet meer zo belangrijk.
  Relevantie en trust lijken minstens op dezelfde voet te staan.

   
Comments are currently closed.