Google en Copiepresse sluiten vrede

Google en Copiepresse zijn tot een overeenkomst gekomen in verband met de rechtszaak die Copiepresse vorig jaar had aangespannen(en gewonnen) tegen Google

Copiepresse is een organisatie die de belangen behartigd van Franstalige(L’echo, Le Soir, La Libre Belgique, La Meuse, La Derniere heure, …) en Duitstalige(Grenz-Echo) nieuwskranten in Belgie.

Zij hadden Google voor de rechter gedaagd omdat de inhoud van de online kranten door Google werd gebruikt voor de Google Nieuws zoekmachine. Tevens hadden zij er een probleem dat Google een cache nam van hun nieuwsberichten.
Google werd door de rechter veroordeelt en heeft de berichten uit Google Nieuws en Google.be moeten verwijderen. Eveneens dienden zij op de hoofdpagina het vonnis vermelden.
Copiepresse en Google hebben nu een overeenkomst bereikt omtrent het terug opnemen van de sites van de betreffende kranten. De kranten gaan een soortgelijk systeem als de New York Times gebruiken met een “no archive” tag voor de belangrijke nieuwsberichten.
Omtrent Google Nieuws is nog geen compromis gevonden.

Vermoedelijk hadden de bewuste kranten geen idee hoe het internet juist werkt. Zij hadden een robots.txt bestand kunnen gebruiken of met meta-tags kunnen werken bijvoorbeeld. Ook de rechter zal geen zoekmachine specialist zijn want het is de normaalste gang van zaken dat Google en andere zoekmachines websites crawlen. Ieder kan weten hoe men dat in juiste banen kan leiden mits minimale kennis van het internet en zijn werking.
Mijn gok is dat Google dit nu allemaal besproken heeft met Copiepresse opdat de misverstanden konden worden opgeruimd.

 

4 Responses to “Google en Copiepresse sluiten vrede”


 • Ik had gehoord dat Google de Belgische krant uit de zoekresultaten heeft gehaald. Wat min of meer een eind van aan website maakt.

   
 • De Belgische kranten zijn in dit geval enkel de Franstalige en Duitstalige kranten.

  Zij waren inderdaad uit de index gehaald om een torenhoge boete te vermijden.
  Heden zitten ze dus terug in de index van Google.
  http://www.google.be/search?q=site%3Alesoir.be

   
 • Interesting read
  It’s really nice to know that the court ruled in favor of copiepress,
  although loosing Losing Copiepresse’s content will not in itself cause Google News too many problems.
  Google should have carried about the rights of the newspapers before publishing their content in google News.
  I hope that the reached compromise will be a good example to follow for the other internet publishers.
  Sorry I can’t write in Dutch cor I’m learning it just since 6 monthes

   
 • I do not agree, Google spiders the web for content and gives the content publishers every possibility they need to block (or noindex) the content.

  That’s how the world wide web works.

   
Comments are currently closed.